Welke zonnepanelen kopen?
Wil jij zonnepanelen gaan kopen en woon je in Limburg? Dan kan ik je in deze blog algemene informatie geven over de zonnepanelen en welke panelen er zijn. Want er zijn namelijk een hele hoop soorten. En wie zetten die zonnepanelen op je dak? Wij gaan je alles vertellen over de zonnepanelen.
De soorten panelen
In de zonnepanelen wereld heb je redelijk veel soorten en zelfs kleuren. Je hebt de blauwe panelen en de zwarte panelen. En dan denk je, maar dat maakt toch niet zo veel uit. Dat is wel zo want ze zijn niet alleen anders van kleur maar ze zijn ook van een hele andere stof gemaakt, de zwarte zonnepaneel is gemaakt van monokristallijn silicium en de blauwe zonnepaneel is gemaakt van polykristallijn silicium. Het verschil tussen deze twee is de afwerking van de kristallijn silicium bij een polykristallijn silicium zonnepaneel wordt deze grondstof niet bewerkt na het stollingsproces en bij een monokristallijn silicium wordt het wel bewerkt. De kristallen worden dan erna allemaal in dezelfde richting gelegd. Hierdoor genegeerd deze zonnepaneel meer energie. Daardoor is het productieproces intensiever en levert het paneel een hoger rendement op. Dat veroorzaakt een prijsstijging. Het is wel verstandig om altijd te gaan voor kwaliteit zonnepanelen.
Dikke en dunne zonnepanelen of buigbare zonnepanelen
Naast de kleur zonnepanelen bestaan er nu ook dunne film zonnepanelen. Deze panelen bevatten Amorf silicium. Deze worden als een zeer dunne plaat als een soort laminaat geplaatst. Deze dunheid is minder dan 1 Aum. Hierdoor worden deze panelen ASi genoemd. Deze dunne soort ASi panelen kun je ook buigbaar kopen. Panelen zoals deze worden ook wel van andere materialen gemaakt. Dat zijn materialen zoals CdTe of GIGS. De normale zonnepanelen zijn gemaakt van silicium wafers en deze hebben een complex productieproces en zijn daarom vrij duur om te laten maken. De dunne zonnepanelen zijn gemaakt van andere materialen en ondanks deze materialen zijn de productiekosten toch goedkoper.
Wie monteert deze zonnepanelen
Je kan de zonnepanelen gemakkelijk bestellen op vele sites, maar je mag ze alleen niet plaatsen. Wie doet dat dan als jij het niet mag? Gevorderde klussers mogen zonnepanelen plaatsen die het maximale elektrische vermogen hebben. Dat vermogen is 600 wattpiek. Als je een klus hebt met zonnepanelen die een grotere wattpiek hebben ben je door de wet verplicht om een erkende installateur in te schakelen. Dit komt omdat grotere systemen soms ook verzwaring van het dak vragen. De duur en de complexiteit van het zonnepaneel hangt af van het soort zonnepaneel je besluit te installeren.